Cykelløb for psykisk sårbare

Inger Ørbæk og Ronni Bugge mener, at cykling både er socialt, fysisk og miljømæssigt.

10.10.10. Sindets Dag fejres onsdag over hele kloden under navnet World Mental Health Day. I Viborg blev dagen, som i år sætter særligt fokus på pårørende til psykisk syge, fejret med kaffe og 10 kilometer på cykel.

Af Lærke Thams Nord Hansen

Alle interesseret var inviteret til at deltage i det 10 kilometer lange løb gennem Viborg. Målstregen lå ved SIND Viborgs lokaler, Fristedet, hvor personale og brugere af stedet stod klar med kaffe og boller.

Cykelistforbundet, foreningen SIND og en række andre organisationer stod bag arrangementet, og repræsentanter fra Cykelistforbundet fortæller, hvorfor cykling er godt for det mentale helbred.

”Når man bevæger sig får man det bedre, både fysisk og psykisk,” fortæller formand for Cykelistforbundet Viborg, Inger Ørbæk. Hun fortæller, at arrangementet er åbent for alle, men at det er særligt godt for psykisk sårbare at komme afsted.

”Det er vigtigt at arrangere de her ture for mentalt syge eller sårbare og deres pårørende, fordi det ofte netop er den gruppe, der ikke kommer afsted af sig selv. Så kan sådan en dag her i Viborg være en hjælp,” siger hun.     
Idræt er både samvær og motion

Ronni Bugge, som er idrætskoordinator på Sindets Dag, forklarer, at det ikke kun er cykling, der kan gøre en forskel.

”Mange forskellige idrætsformer er gode til både det sociale og den fysiske sundhed. Derfor arbejder vi for, at endnu flere kommer ud og får motion, fordi vi ved, at det også er godt for den mentale sundhed,” siger han.

Frisindets personale stod klar med kaffe og boller da deltagerne kom i mål. Så var det tid til en snak.

For Morten Lauersen, som deltog i dagens cykelløb, var dagen en klar succes.

”Det har været rigtig hyggeligt at være med,” fortæller Morten. Han begyndte at sportscykle, da han blev bruger på Center for Mestring, som er et aktivitetscenter for personer med psykiske lidelser i Viborg. Morten kom på mountainbikeholdet, og siden har Morten haft stor glæde af sporten.

”Jeg får mere energi i hverdagen. Når jeg cykler, bruger jeg meget energi, men jeg får ligeså meget tilbage,” siger han.

Sindets Dag i Viborg forløber over to dage, og torsdag er de pårørende på programmet.

Læs artiklen: Viborg sætter fokus på pårørende til psykisk syge

SE VIDEO: Borgmester Ulrik Wilbeck sætter dagens cykelløb i gang i anledning af Sindets Dag i Viborg. Video: Ronni Bugge