Grønlændere føler sig overset i Viborg

Integrationen af grønlændere i Viborg kræver samarbejde. (Foto: Elias Nielsen/Scanpix 2017)

På trods af store problemer med integrationen af grønlændere i Viborg har de stadig ikke en plads i integrationsrådet. Det ville ellers hjælpe, mener Knud Fleischer, talsmand for foreningen Taisermut, som er en grønlandsk forening i Viborg.

Af Patrick Eiberg Nielsen

Integrationen af grønlændere i Viborg er ikke så lige til, selvom de allerede er danske statsborgere ved ankomst. Dette faktum arbejder faktisk imod dem, da de derfor står uden indflydelse på vigtige områder.

Knud Fleischer har længe kæmpet for en plads i integrationsrådet for den grønlandske minoritetsgruppe.

”Nu er vi blevet inviteret til integrationsrådsmøderne som tilhørere. Og hvis vi er interesserede, kan vi måske blive medlem af integrationsrådet ved næste kommunevalg, som er om 3 år. Vi er nogle Grønlændere, der kommer fra en helt anden kultur og en helt anden verden, hvor vi ligesom alle andre udefrakommende til Danmark skal integreres.”

 

 

 

Forskel på Viborg og Aalborg

I januar måned blev vedtægterne for Udsatterådet, der hjælper de mest udsatte borgere i Viborg, ændret, så grønlænderne nu har en plads her. De kommer bare ikke til at få en plads i Integrationsrådet.

”Viborg Kommune siger, at når Grønlænderne er danske statsborgere, så kan vi ikke blive medlem af integrationsrådet her i Viborg. Men der er nogle af medlemmerne i København, Odense, Aarhus og Aalborg, som er grønlændere, og som er blevet valgt,” siger Knud Fleischer.

 

Netop denne del gør Knud Fleischer særligt harm. Et kig på Aalborg Kommunes Integrationsråd viser da også, at de så sent som i februar fik et Grønlandsk medlem af Integrationsrådet i form af grønlænderen Jussi W. Petersen, der fremover skulle varetage de Grønlandske interesser i Aalborg.

 

”Vi har spurgt gang på gang, hvorfor vi ikke også kan blive medlemmer af Integrationsrådet. Gang på gang har vi desværre fået svaret, at vi må komme og være med til mødet, men vi får ingen stemmeret,” siger Knud Fleischer.