Kommunen overskrider budget for kvindelandsholdet

Viborg Kommune overskrider budgettet for at arrangere kvindelandsholdets landskampe. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Viborg Kommune kommer ikke til at overholde det fastsatte beløb for afviklingen af kvindelandsholdets hjemmekampe.

Af Benjamin Lillelund

Det danske kvindelandshold spillede i går på hjemmebanen på Viborg Stadion, men det har bestemt ikke været gratis for kommunen at få landsholdet til Viborg.

Viborg Kommune sætter årligt 600.000 kroner af til at kunne arrangere landskampe, og nu viser det sig, at det kommer til at koste endnu mere. Således kommer kommunen ikke til at overholde budgettet.

Det oplyser forvaltningen for kultur og udvikling i Viborg Kommune, der dog endnu ikke har et præcist estimat på, hvor meget budgettet bliver overskredet.

Netop budgettet var årsagen til, at Flemming Gundersen, byrådsmedlem hos Enhedslisten, undlod at stemme, da kommunalbestyrelsen skulle godkende forslaget om at arrangere kvindelandsholdets hjemmekampe for to år siden.

Gundersen mente nemlig ikke, at kommunen kunne leve op til kravene om lokal markedsføring, officiel middag på rådhuset, traktement i forbindelse med VIP-arrangementer og et fuldt stadion setup for de 600.000 kroner.

”Jeg sagde allerede dengang, at jeg var skeptisk overfor, om budgettet kunne overholdes med alt det, som kommunen skulle sørge for. Jeg tænkte, at budgettet ikke kunne holdes, så derfor stemte jeg ikke,” siger Flemming Gundersen.

Selvom Flemming Gundersen ellers umiddelbart er positivt stemt over for projektet, mener han også, at det er mange penge at bruge på kvindelandsholdet.

”Det er fint at fremme kvindefodbold, men jeg er lidt forbeholden, hvis det skal koste det hvide ud af øjnene,” siger han.

Anderledes ser kulturudvalgsformand Mads Panny (A) på det. Han mener, at Viborg Kommune har satset helt rigtigt ved at blive hjemsted for det danske kvindelandshold, der siden EM-sølvet i fjor er vokset eksponentielt i popularitet.

”Vi har set helt rigtigt og lavet en lang aftale med DBU, lige inden der kom en øget bevidsthed om, at fodbold ikke kun er for mænd. Jeg er sikker på, at hvis vi havde indgået aftalen et år senere, havde prisen været en helt anden,” siger Mads Panny.

Pengene kan bruges anderledes
Selvom 600.000 kroner ikke er mange penge i hele kommunens budget, ville Flemming Gundersen hellere bruge disse på andre områder, der trænger til et økonomisk løft.

Han synes således, at der er en tendens til, at kommunen bruger alt for mange penge på sportsarrangementer i forhold til, hvad de ellers kunne bruge penge på.

”Det er mange penge at bruge på det, og det kan godt være, at det isoleret set er pebernødder, men alligevel er det ikke ligegyldigt. Man kunne for eksempel give de ældre flere bad for de penge,” fortæller Gundersen.

For Viborg Kommune er det dog vigtigt at markere sig som en sportsby, mener Mads Panny. Det giver nemlig en brandværdi for kommunen at være samlingspunkt for hele Danmark.

”Vi vil gerne have store begivenheder til Viborg, og vi ser rigtig mange tilskuere til landskampene. Det samler bredt og giver store oplevelser omkring kvindefodbolden. Det sætter Viborg på landkortet,” siger Panny.

Fremtiden er lys
Selvom landsholdet i går tabte til Holland og dermed røg ud af kvalifikationen til VM, så der vil være stille om de danske kvinder i løbet af det næste år, mener Mads Panny stadig, at det har været en fantastisk satsning.

”Ligesom EM-sølvet gav et kæmpe boost, så bliver der roligere omkring landsholdet og Viborg nu. Jeg er slet ikke i tvivl om, at kvinderne har en appel, som gør, at det bliver rigtig attraktivt at se dem igen, når næste kvalifikation begynder,” siger Mads Panny.

Danmarks næste hjemmekamp på Viborg Stadion er endnu ikke fastlagt.