Pilgrimsherberg vil blive i kommunalbygning ved domkirken

Herberget ligger i domkirkeområdet og vil gerne blive liggende. Foto: Claus Fisker/Scanpix

Viborg Pilgrimshus ”Herberget” vil gerne blive i de nuværende lokaler, som de fik tildelt på en toårig prøveperiode.

Af Mads Magnussen

Siden sommeren 2017 har Viborg Pilgrimshus ”Herberget” været beliggende i bygningen kaldet Asylet. Til sommer slutter den toårige forsøgsperiode, men Viborg Stift håber, at aftalen bliver forlænget.
Bitten Sivebæk Jørgensen, som er kasserer i herbergets bestyrelse, synes i hvert fald, at herberget har fået en god start på tilværelsen.

”Sidste år havde vi en langsom start, for vi skulle lige ud og blive kendte og ud på alle de sociale medier. Så der havde vi godt 100 overnatninger, og i år har vi haft 224 overnatninger. Så vi tænker, at nu har folk fået øjnene op for, at vi er her,” siger Bitten Jørgensen.

Derudover påpeger Bitten Jørgensen, at et herberg i Viborg er meget optimalt, da mange starter eller slutter deres pilgrimsvandringer i Viborg. Derudover er der mange, som gerne vil sove en ekstra nat på herberget, da de finder Viborg meget spændende.

”De må sove her maks to nætter. Man kan ikke bare tage på ferie og sove her i otte dage. Sådan fungerer det ikke. Man skal komme gående eller cyklende,” siger Bitten Jørgensen.

Bygningen kan købes

En anden løsning kunne være, at man kunne købe bygningen af kommunen. Bitten Jørgensen tror dog ikke, at det er noget, der bliver aktuelt lige nu.

”Bygningen er jo kun åben tre måneder som pilgrimscenter, så den skal også bruges som noget andet på andre tidspunkter. Der er en masse løs snak om, at vi kunne leje det ud til kontorfællesskaber, eller der kunne være nogle præster, der kunne have kontor der, men det er ikke sikkert, at de synes det er en god ide,” siger Bitten Jørgensen.

Bitten Jørgensen påpeger samtidig, at man håber på, at præster fra oplandet kunne finde på at bruge herberget med deres konfirmander, hvis de skal på tur til domkirken.

”Men så længe vi kan få lov at låne det af kommunen, så tror jeg nok, vi vælger at gøre det.”

Som situationen er lige nu, så bruger herberget kun én ud af tre etager i bygningen. Brandmyndighederne har nemlig sagt, at de to øverste etager ikke må bruges. Hvis man skulle købe bygningen, så ville man også skulle renovere de to andre etager. Det ville være en dyr og ressourcemæssig stor opgave.

Lokationen er god

Mange spaniere og italienere flyver til Trondheim for at gå pilgrimsvejen hjem til Rom eller Santiago. Flere af dem holder derfor hvil i Viborg. Her spiller lokationen rigtig godt ind, især for de udefrakommende, da herberget ligger lige ved siden af Gråbrødre Kloster.
Klosteret, som i dag er blevet til lejligheder, har nemlig stadig en lille kirke i kælderen. Her bor der en pensioneret organist, som gerne vil spille og synge for de rejsende. Derudover er domkirkens præster også villige til at komme og velsigne folk i den lille kirke.

Netop lokationen spiller også en rolle, når man snakker med byrådsmedlem Kai Andersen (F) om en eventuel forlængelse af aftalen.

”Herberget ligger i den gamle middelalder-bydel, som er en af de ting, som vi gerne vil markedsføre os på,” siger Kai Andersen, som derfor også mener, at der er gode chancer for, at aftalen forlænges.

”Det indgår også som en del af helhedsplanen for domkirkeområdet. Og det er jo godt, for det fortæller lidt om, at det er noget, vi gerne vil understøtte og bevare.”