Enlige ældre mænd er en gruppe, der er plaget af ensomhed. I Møldrup i Viborg Kommune har en spiseklub for enlige mænd over 70 år hjulpet på problematikken.
Af Morten Hermann
I Møldrup mødes enlige ældre mænd en gang om måneden for at spise sammen. Spiseklubben har givet de enlige mænd højere livskvalitet, og flere mener, at de ikke kan undvære det fællesskab, som spiseklubben skaber.
Enlige ældre mænd er en udsat gruppe, der ofte bliver overset. Mange føler sig ensomme, og kommer sjældent ud ad døren. Karin Hebsgaard, der er tilknyttet spiseklubben som frivillig, fortæller, at ældre mænd oplever en stor omvæltning i deres sociale liv, når de bliver gamle.
“De har ikke så mange kontakter, som de havde tidligere, og spiseklubben gør, at de har noget at mødes om,” siger hun.
Ikke til at undvære
I øjeblikket er 14 single-mænd over 70 år tilmeldt spiseklubben, og det er meget sjældent, at nogen melder afbud. En del af forklaringen er det fællesskab, som mændene har med hinanden.
“I starten, da vi lavede gruppen, sagde de ikke så meget. Efterhånden som de har lært hinanden at kende, så går snakken derudaf,” siger Karin Hebsgaard, og fortæller, at flere af mændene også er begyndt at se hinanden udenfor spiseklubben.
Spiseklubben er blevet så populær blandt deltagerne, at Karin Hebsgaard flere gange har fået at vide af mændene, at de slet ikke kan undvære den månedlige middag.
En udsat gruppe
Enlige ældre mænd er en meget udsat gruppe, og de lever i gennemsnit syv år mindre end mænd i parforhold. Derfor er spiseklubbens rolle endnu desto mere vigtig. Og de frivillige gør alt, de kan, for at mændene skal tage del i arrangementet.
“Mange har ikke kørekort mere, fordi fysikken svigter. Så sørger vi for at hente og bringe dem, der ikke selv kan komme herhen,” siger Karin Hebsgaard.
Spiseklubben i Møldrups medlemmer tæller 14 enlige mænd fra 70-103 år. Spiseklubben er en del af Trivselspilot-projektet i Viborg Kommune.