Viborg Street Food stræber efter en bæredygtig fremtid

Reborn går forrest i kampen om at være et mere bæredygtigt madsted.
// Foto: Emilie Luna Bach Rasmussen

Street Food har fået vendt skuden efter en kaotisk start, så nu tør lederen Pablo Fouilloux igen at drømme stort. Han har ambitioner om at gøre stedet mere bæredygtigt.

Af: Emilie Luna Bach Rasmussen

Det er nok ikke gået nogens næse forbi i Viborg, at Street Food har haft et hårdt forår. Pablo, der er leder af Street Food, har sammen med Maj Schiøtte, der ejer madboden Reform, gjort en stor indsats, så virksomheden igen kunne blive en succes. De er efterhånden ved at være på rette spor, og til november kan Street Food fejre 1-års fødselsdag.

Bæredygtige bevægelser 

I den forbindelse har Pablo sat gang i projektet om at gøre Street Food til et sted med omtanke. Han har allerede udskiftet alle plastiksugerør med nogle i pap, og bestikket er det næste, der står for tur. Stedet har heller ingen plastikposer, så bestiller man take away, bliver det udleveret i en papirspose. Da Street Food åbnede, blev der bestilt 100.000 plastikglas med deres logo på, men når det sidste stykke plastik er solgt, er det slut, og glassene skal fremover være rigtige glas, så de kan vaskes op.

”Jeg har en masse idéer, og den bæredygtige tilgang ligger hele tiden i mit baghoved. Jeg prøver at opfordre alle madboderne til, at de skal bruge service i nedbrydelige materialer. Det er min pligt, at de ansatte bliver oplyst, så de er med til at være mere bevidste. Jeg vil gerne skabe et fælles koncept”, siger Pablo.

Pablo og Maj vil også gerne opfordre gæsterne til at tage deres egne beholdere med, når de henter take away. Det kan dog give nogle hygiejnemæssige udfordringer, der skal tages højde for.

”Jeg ville ønske, at Fødevarestyrelsen kom mere på banen med nogle retningslinjer for, hvad man kan gøre, så folk altid kan medbringe deres egne beholdere, uden at vi skal gå på kompromis med sundheden”, siger Maj.

Minimalt madspild

Det er yderst sjældent, at der bliver smidt mad ud hos Street Food. Alle boderne laver alt mad fra bunden, så der er ikke råd til at smide ud, og derudover er det god kutyme at gå en runde efter lukketid og spørge sine kollegaer, om de vil have noget af den overskydende mad med hjem.

”Jeg prøver altid at regne ud, hvor mange gæster der kommer, så jeg ikke laver for meget mad. Det største problem er, at vi har lukket tre dage om ugen, og så lang tid kan madvarerne ikke holde sig”, siger Astrid Østergaard Jungild, der står i boden Rabbit’s Choice.

Et meget omdiskuteret emne i Viborg Kommune er affaldssortering, og kigger man rundt i hallen, mangler der da også nogle skraldespande, hvor der kan sorteres. Pablo har det i tankerne, men han er bekymret for, om det er noget folk gider. Det er der dog ingen tvivl om, hvis man spørger stedets gæster.

”Hvis muligheden er der, så gør man det selvfølgelig”, siger Heidi Jensen, der spiser sin frokost på Street Food.

Viborg Street Food er godt på vej med de mange bæredygtige tiltag, de allerede har impliceret i virksomheden, men der kan stadig gøres meget.

”Vi vil så gerne gøre en masse, men så længe vi hele tiden er i bevægelse i den rigtige retning, gør vi også en forskel”, siger Maj Schiøtte.