Visumregler forhindrer koncert

Ølbaren Ølluminati holder koncerter hver fredag, men må aflyse koncerten fredag d. 12. oktober. Foto: Hjalte Josefsen

Det dansk-ghanesiske band African Connection må aflyse deres koncert på Ølluminati, da bandets ghanesiske medlemmer imod forventning fik nægtet visum. Booker Jeppe Buchreitz frygter, at visumreglerne vil påvirke musikudbuddet i Danmark.

Af: Hjalte Josefsen

Afrobeatbandet African Connection skulle have givet koncert på Øluminati til kulturnatten fredag den 12. oktober. Koncerten er imidlertid blevet aflyst, da bandets tre ghanesiske medlemmer ikke levede op til de danske visumregler.

African Connection består af både danske og ghanesiske bandmedlemmer og har blandt andet afrobeat legenden Fela Kuti´s tidligere trommeslager med i gruppen. Gruppen havde planlagt en tourné i oktober og skulle have spillet koncerter i både Tyskland og Danmark. Alle koncerterne er nu aflyst på grund af visumproblemet.

“Gbermegio” fra African Connections nyeste plade “Queens and Kings”

Krav om bankkonti

For at få visum i Danmark skal man have minimum 350 kroner for hver dag, man skal opholde sig i landet plus et mindre beløb, der kan dække, hvis man bor privat. Bor man på hotel, er minimumsprisen 500 kroner per dag. Det er disse krav, de tre ghanesere ikke kunne leve op til.

”De her krav er udformet til samfund, der minder om Danmark og kan være ret svære at leve op til for en ghaneser. Dels er beløbet virkelig mange penge i forhold til en ghanesisk årsløn, og dels har vores bandmedlemmer slet ikke en bankkonto,” siger Lasse Aagaard.

Bandet havde ellers forsøgt at løse problemet ved at oprette bankkontoer og overføre penge til de tre ghanesiske medlemmer. Samtidig havde Den Danske Ambassade i Ghana, ifølge Lasse Aagaard, forsikret bandet om, at visumansøgningen blot ville være en formssag. Alligevel blev visumansøgningen afvist.

Ændringer i visumreglerne

Tidligere har bandet ikke oplevet problemer med visumansøgningen. I 2016 var bandet samlet i Aarhus, hvor de indspillede en plade.

I 2017 ændrede Udenrigsministeriet i de danske visumregler. Ændringerne gjorde det sværere for ansøgere fra visse lande at få visum. Det er disse ændringer, der har spæret for visummet, mener Lasse Aagaard.

Besværligheder i fremtiden

I fremtiden vil bandet prøve at søge visum i Tyskland, som ikke stiller samme krav til visumansøgninger. I så fald kan bandet komme til Danmark takket være Schengen-aftalen. Lasse Aagard frygter dog for fremtidens samarbejde og kulturudveksling med Ghana.

”Vi har brugt en masse tid og penge på det her, og jeg ved simpelthen ikke, om vi tør tage chancen igen en anden gang,” siger han.

Jeppe Buchreitz, som stod for booking af African Connection, er også nervøs for, at episoden skal påvirke det danske musikudbud. Bookeren har brugt mange arbejdstimer på projektet og står nu uden den ventede indtjening. Derfor er han i tvivl om, hvorvidt han tør satse på sådanne projekter i fremtiden.

”Jeg kan sagtens få solgt den slags koncerter, men det er umuligt at slås med det her system. Jeg er desværre bange for, at de her regler på lang sigt vil skade musikudbuddet i Danmark,” siger Jeppe Buchreitz.