Færre finder vej til Viborg Stadion, når den står på 1. division

Viborg Stadion får ikke lige så mange besøgende i 1. division. Foto: Mads Magnussen

 

Viborg FF’s tilskuertal er faldet markant efter nedrykningen til 1. division. Det skyldes mindre interessante modstandere og færre udebanetilskuere.

Af: Mads Magnussen

Sidst, Viborg FF var i Superligaen, var i sæsonen 2016/2017. Her havde klubben i gennemsnit 4021 tilskuere til deres hjemmekampe. To sæsoner i 1. division har næsten halveret det tal. Således bød 2017/2018-sæsonen på et snit på 2422, og i indeværende sæson er tallet nede på 2200.

Formand for The Green Pride, Lars Hartvig mener, at især den geografiske fordeling betyder noget i år.

”Vi er jo havnet i, som jeg plejer at kalde det, 1. division Øst i den her sæson. Vi mangler nogle jyske hold og nogle lidt større hold, som måske tiltrækker lidt udebanetilskuere,” siger Lars Hartvig.

Senest spillede Viborg hjemme mod HB Køge i en decideret topkamp. Her talte Lars kun 10-15 HB Køge-tilhængere.

”Nu har vi næste hjemmekamp mod Silkeborg, og derfor forventer jeg at se nogle udebanetilskuere i den anden ende,” siger Lars Hartvig.

Små klubber tiltrækker ikke tilskuere
Et af problemerne ved 1. division og også klubbernes størrelser. De små klubber tiltrækker ikke lige så mange tilskuere som fx Brøndby gør.

”Til de store kampe mod Brøndby, AGF eller FCK kommer der mange, fordi det netop er dem. Hvis Brøndby kommer, så har de også selv tusind mand med til udebaneafsnittet,” siger Lars Hartvig.

Viborg FF’s direktør Morten Jensen kan godt genkende billedet. Interessen er simpelthen bare større for de store hold fra Superligaen, som også har flere af deres egne fans med.

”Hvis du møder AGF, som er den næststørste by i Danmark, så kommer de også med mange fans. Der kommer også mange neutrale tilskuere på lægterne. Så er der Aalborg, der er arvefjendeopgør mod FC Midtjylland, og så er der FCK. De har altså væsentligt større interesse, og det har naturligvis en effekt på antallet af tilskuere til kampene,” siger Morten Jensen.

Lars Hartvig påpeger, at man nok kun kan nærme sig Superliga-lignende tendenser i år, når Silkeborg kommer på besøg den 21. november.

Dyster med internationale tv-kampe
En udfordring, som mange danske klubber, især topklubberne i 1. division, kæmper med, er de utallige muligheder, som tilskuerne har for at se store kampe fra udlandet.

”Flere kan sidde derhjemme og se rigtig god fodbold, fx Lazio mod Roma eller Bayern München mod Werder Bremen. Der er altså en udfordring i, at man skal gøre det mere attraktivt at komme til kampene,” siger Morten Jensen.

Direktøren forklarer, at man derfor laver events og arrangementer, hvor man kan komme tæt på spillerne og samtidig føle, at man er en vigtig del af klubben. Her mener han, at man især kan kigge mod den engelske fodboldkultur og lade sig inspirere.

Derudover kigger man også på, at det ikke skal være for dyrt at gå til kamp. Hvis for eksempel en far har sine to sønner med på stadion, så skal alle have sodavand, muligvis popcorn og måske endda pølser. En fodboldkamp kan derfor hurtigt blive en tung udgift.

”Man prøver at lave forskellige rabatformer, men der er ingen tvivl om, at man stadig kan arbejde på det. Det er også et udviklingsområde, som vi skal være endnu skarpere på,” siger Morten Jensen.