Grønlændere integreres ikke godt nok

De frivilliges hus huser blandt andet det grønlandske hus. De kæmper dog for deres eget samlingssted, så de bedre kan integrere sig i det danske samfund. Foto af: Patrick Eiberg Nielsen

Viborg Kommune har svært ved at integrere grønlændere godt nok, og den manglende hjælp fra kommunen gør det ikke nemmere. Nu udtaler Grønlandsk Forening kritik af manglende hjælp til professionel tolkning.

Af: Patrick Eiberg Nielsen

Det er ikke kun den manglende plads i Kommunens Integrationsråd, som ville kunne optimere integrationen af grønlændere i Viborg Kommune. I hvert fald ikke hvis du spørg Knud Fleischer, talsmand for den grønlandske forening i Viborg, Taisermut. Han fortæller om store problemer med tolkning af sine landsmænd, og at Viborg Kommune ikke vil stille uddannede tolke til rådighed.

Hvorfor skal vi behandles anderledes
”Der er mange Grønlændere, som er flyttet til Danmark, fordi de gerne vil have en uddannelse, eller fordi de er syge. Men det danske sprog er så svært, og derfor kæmper vi for at få professionel tolkning,” siger Knud Fleischer.

Knud Fleischer nævner, at der også findes danskere, der rejser til Grønland. De behøver bare ikke at lære grønlandsk, da det forventes at de kan snakke dansk på Grønland, da de jo er danske statsborgere og en del af det danske rige.

”Men der er så mange danske ord, som er teknisk svære, så det har vi aldrig hørt om i Grønland. Hvorfor skal vi behandles anderledes end afghanere og arabere? De har altid professionelle tolke, som er uddannet i at tolke,” siger Knud Fleischer

Knud Fleischer forstår ikke hvorfor et så vigtigt område som tolkning ikke prioriteres langt højere.

”Tolkning er rigtig farligt, for det kan hurtigt ende galt. Tolkning skal man lære, og man kan ikke bare sige til vores medlemmer, at de lige skal gå op og tolke for en grønlænder. Mange af dem, der har det skidt, de er blevet tolket forkert en masse gange, og så får de ikke den hjælp, de har behov for. Så bliver ensomheden for stor. Så gemmer de sig, og kan ikke gøre andet end at opgive alt. Det er derfor, vi har så store problemer med at integrere grønlændere her i Danmark,” siger Knud Fleischer.


Håb forude, men langt væk
Knud Fleischer og foreningen Taisermut kæmpede før sidste kommunalvalg for, at de kunne få en plads ved Integrationsrådet. Integrationsrådet rummer en række medlemmer fra hver minoritetsgruppe i Viborg, og arbejder for at gøre integrationen nemmere for disse. Indtil nu har en plads til grønlænderne ikke været mulig, da vedtægterne foreskriver andet.

”Vi skal jo også følge lovgivningen, og integration er jo først og fremmest for folk, der kommer fra ikke vestlige lande, og det er hovedgruppen i Integrationsrådet,” fortæller Yasmin Khalil, som er formand for Integrationsrådet i Viborg Kommune.

Sidste års ansøgning om en plads i Integrationsrådet faldt ifølge formanden for sent, og det var derfor ikke muligt at give dem en plads i Integrationsrådet. Villigheden er der dog.

”Derfor har vi jo bestemt, at de skal have en observationsplads, fordi vi godt kan se, at vi har nogle problematikker til fælles,” fortæller Yasmin Khalil.

Næste gang Knud Fleischer og Taisermut vil have mulighed for at få en plads rundt om bordet, bliver ved næste kommunalvalg om tre år.

”Men det er allerede defineret, hvad vi skal arbejde med, og her er grønlænderne ikke med endnu. Vi er i gang med at tage kontakt til Integrationsråd i andre kommuner, som har taget grønlændere med, så vi kan blive klogere på, hvordan vi kan lave vores vedtægter om. Lige nu kan jeg ikke se, hvordan vi kan lave dem om, men det er ikke fordi, vi ikke vil lave dem om,” afslutter Yasmin Khalil, formand for Integrationsrådet i Viborg.

Som vi skrev om i går, har Taisermut, den grønlandske forening i Viborg, længe kæmpet for bedre integration af deres landsmænd i Viborg. Dette indebærer bla. kampen om en plads i integrationsrådet. Læs artiklen her: http://viborgen.mediajungle.dk/2018/10/10/groenlaendere-foeler-sig-overset-i-viborg/