Kulturnatten i Viborg vokser

 

Kulturnatten i Viborg danner fredag d. 12 oktober rammerne for aktiviteter rundt i byen under temaet “Lys i natten”.

Kulturnatten i Viborg, der startede op igen sidste år, er i rivende udvikling. Ambitionerne er, at arrangementet stille og roligt skal vokse sig endnu større i fremtiden.

 Af Bella Louis-Jensen

Kulturnatten fredag aften er en fortsættelse af sidste års succes, hvor temaet igen i år er ”Lys i natten”. Siden sidst er arrangementet vokset og Anders K. Kristensen, der er en af arrangørerne, forventer et flot fremmøde.

”Nu er det jo godt vejr og vi ligger i starten af efterårsferien, så vi regner med, at mange børnefamilier vil komme til kulturnatten i år. Vores tre koncerter og nogle forskellige arrangementer, hvor man skulle hente billetter er totalt udsolgt,” siger han.

Flere arrangementer end sidste år
Sidste år bestod kulturnatten af 17 arrangementer samlet på Hjultorvet midt i byen. I år er tallet steget til 29 arrangementer fordelt over hele byen. Biblioteket huserer syv arrangementer, frimurerlogen holder åbent hus på Tingvej og Pokémon Go-turen, der går igen fra sidste år, er blevet rykket ud på Borgvolden.

”I en by er der jo mange bygninger og steder, hvor man gerne vil ind at kigge. Så vi vil gerne brede det ud til flere og flere steder, men langsomt og stille og roligt,” siger Anders K. Kristensen om den fremtidige udvikling af kulturnatten.

En fejring af Viborgs kultur
Kulturnatten i Viborg er et alternativ til de mere kommercielle arrangementer som Open By Night, Black Friday og de store koncerter i løbet af året. Til kulturnatten er fokus på den lokale kultur og byens kulturinstitutioner.

Kulturnatten er et vigtigt arrangement for borgernes adgang til kulturen ifølge Peter van der Meijden, der er ekstern lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet.

”Kulturnatten gør kulturen tilgængelig udenfor arbejdstid, så mange kan deltage. Den gør kulturen til noget særligt og festligt, fordi den kun bliver afholdt én gang om året,” siger han.

Store planer
Planen er foreløbigt at kulturnatten skal udvikle sig videre over de næste år. Anders K. Kristensen fortæller, at borgerne selv har efterspurgt muligheden for at komme ind at se rådhuset eller Region Midtjyllands kontorer. Derfor arbejder han på at holde nogle kulturarrangementer i de lokaler muligvis allerede til næste år. Også en plan om at holde redaktionen på Viborg Stifts Folkeblad åbent for borgerne er på tegnebrættet.

Lektor Peter van der Meijden bakker op om fremtidsplanerne.

”Kulturinstitutioner, der har åbent året rundt, kan bruge kulturnatten som anledning til at gøre noget særligt, og bygninger og monumenter der ellers ikke er åben for publikum, kan vises frem. Initiativer som Kulturnatten er dermed en rigtig god måde at gøre opmærksom på kulturens diversitet, rigdom og relevans på,” siger han.

Viborgs potentiale
Anders K. Kristensen ser også muligheder for at udvikle kulturnatten med udgangspunkt i animationsskolen og at Viborg er en historisk by i de kommende år. I år er alle byens museer en del af Kulturnatten. Viborg Museum har arrangementer i både deres nye og gamle lokaler og både Skovgaard Museet og Viborg Kunsthal holder åbent med arrangementer for hele familien.

”Når museerne normalt plejer at slukke lyset klokken 16 om fredagen, så tænder de det symbolsk i morgen kl 17, for så er der lys i natten, som er vores tema,” siger Anders K. Kristensen.

Kulturnatten løber af stablen fredag d. 12 oktober fra klokken 17 til 22.

Hvis du vil læse mere om, hvilke aktiviteter biblioteket tilbyder, så læs artiklen: Hovedbiblioteket i Viborg fokuserer på børn og unge. 

Gå på opdagelse i Kulturnattens mange tilbud på kortet her.